IZBJEGAVANJE I SMANJENJE OTPADA

 Ukoliko želimo naše ponašanje uskladiti sa ekološkim normama, već u kupovini moramo razvijati prijateljski odnos prema okolišu. Naprimjer, možemo kupovati proizvode koji nisu štetni po okoliš, odnosno one koji na ambalaži imaju otisnut ekološki znak. (Vidi poglavlje Ekološke oznake.)Ne kupujmo proizvode kratkog vijeka trajanja koji ubrzo postaju smeće. Treba kupovati proizvode u povratnoj ambalaži, kao i proizvode za čiju je amabalažu osigurana reciklaža.Prijateljskiodnospremaokolišupokazujemo ako:Koristimo povratnu staklenu ambalažuumjesto nepovratne. Povratna staklena boca za mineralnu vodu ili Coca-colu zamjenjujenajmanje30staklenihnepovratnih ili plastičnih boca. - Koristim

- Koristimo baterije za ponovno punjenje koje se mogu puniti i preko 500 puta.- Stare predmete pokušamo iskoristiti uneku drugu svrhu ili poklanjamo.- Metalne doze za napitke izbjegavamo i koristimo povratne staklene boce.- Plasticne vrecice odbijemo uzeti u kupovini,aumjestonjihkoristimoplatnene.Ne kupujmo proizvode kratkog vijeka trajanja koji ubrzo postaju smeće. Treba kupovati proizvode u povratnoj ambalaži, kao i proizvode za čiju je amabalažu osigurana reciklaža.Prijateljskiodnospremaokolišupokazujemo ako:Koristimo povratnu staklenu ambalažuumjesto nepovratne. Povratna staklena boca za mineralnu vodu ili Coca-colu zamjenjujenajmanje30staklenihnepovratnih ili plastičnih boca. 

 

Kupovinakvalitetnihproizvodasadužim vijekom trajanja bolji je izbor za okoliš, ali i za nas.Bolje je izbjeći stvaranjeotpadanegogakasnijezbrinjavati uz visoke troškove! 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ČOVJEK JE JEDINO BIĆE NA PLANETI KOJE STVARA OTPAD!

Recikliranje Općenito

Posmrtnice